Symbolon ( Nagy Árkánum lapjai )

11udvaribolondnagy

AZ UDVARI BOLOND (Jelölés: Vízöntő, Uránusz)
Összegzés: szabadító, szabadság, kívülálló, „igazi” hős, pusztai farkas

A kártya értelmezése
Azért lép időszakonként az élet rivaldafényébe az UDVARI BOLOND – mindig hirtelen merülve fel a tudattalan mélyéről – hogy a magát gyanútlanul biztonságba ringató embert – se szó se beszéd – megszokott mindennapi életéből kibillentse. Kötődésektől, véleményektől és fontossá vált szokásoktól szabadít meg – ha tetszik, ha nem. Az UDVARI BOLOND sohasem vár a hívásodra, hanem hivatását objektív összefüggések értelmében midig azon a helyen tölti be, ahol az embert egy igazság elérése érdekében meg kell szabadítania. Csak akkor szabadít fel, ha egy (a lelkedben élő) teher már régóta beérett, a szülés tehát régóta esedékes, de az ember a változtatástól való félelmében továbbra is a régi körülmények között szeretne maradni. Először mindannyian félünk attól, hogy azonosítsuk magunkat ezzel a szerepszemélyiséggel, mert vele a lélek előre felmérhetetlen és beláthatatlan kalandja kezdődik. Az UDVAI BOLOND az igazi misztikus hős, aki a védettséget és az otthont elhagyja, hogy elinduljon a világba tapasztalatokat gyűjteni, és saját útját mindenkitől függetlenül megtalálja. Útján rövid időre társulhat hasonlóan gondolkodókhoz, végül mégis egyedül marad, mert számára minden helység, minden valahová tartozás nagyon gyorsan túl szűkké válik. Az élet játékában legnagyobb ellenfele az alvilág uralkodója, Plútó, aki az embereket a kötődések csapdájába és az ego biztonságába csábítja (A CSÁBÍTÓ), hogy ezáltal lelkét a fejlődés útjáról leterelje. Az UDVARI BOLOND naiv bátorságával, amelynek segítségével fél lábon táncol a szakadék fölött, nem számol az alattomos Csábító. Így kezdődik el a lélek belsejében az erők birkózása.
Az egyik oldalon a szabadság csábít, az élet tarka sokszínűsége, a másik oldalon pedig az embert selyemgubóba burkoló, lelkét pedig hosszú téli álomba ringató plútói ígéret áll, hogy az élet veszélyeit elkerülhetjük. Élettelenül nyugszik egészen addig, amíg a hős fel nem ébred, és halotti álomból ki nem szakítja az embert. Az ilyen életszakaszok általában fájdalmasak, és a mosoly csak akkor tér vissza az ember szemébe, amikor a köldökzsinór véglegesen elszakad, és az UDVARI BOLOND más feladatok után néz.

A kártya értelmezése
A király figurája élettelenül lóg ki az udvari bolond zsákjából. Már nincs szüksége a királyra, aki énjének játékaival az ember felett uralkodik, és így rabságban tartja. Az Udvari Bolond zavartalanul és boldogan megy útján egy meghatározatlan jövő felé. Fényesen ragyog felette a gondolat villáma, amely spontaneitást és meglepetéseket ígér.
Évszázadok óta tarka ruhájáról lehet felismerni az Udvari Bolondot, mert csak a bohócruha védi meg attól, hogy akaratán kívül bolonddá váljon. Tudatosan választotta tehát ezt a ruhát.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Ebben a pillanatban nem érted, mit is jelent a szabadság eredeti értelmében. Talán azt gondolod, ki kellene törnöd jelenlegi, rabságot jelentő életszituációdból, mégis tehetetlenül és eredménytelenül ingadozol a külső körülmények szorításában. Az UDVARI BOLOND igazi üzenetét nem érted. Ez pedig azt hirdeti, hogy az embernek először szellemileg-lelkileg át kell dolgoznia a szituációt, hogy azután kinőhessen abból.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Próbáld meg jelenlegi bonyodalmaidat egy lépés távolságból megszemlélni. A szabadság felé vezető úton meg kell válnod mostani problémádtól, még akkor is, ha ez most elképzelhetetlennek tűnik számodra. Próbálj meg a benned élő UDVARI BOLONDDAL szövetséget kötni, és tanulj meg nevetni magadon.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
A körülmények kirobbantottak elavult, idejét múlt helyzetedből. Fejlődési folyamatod – anélkül, hogy észrevetted volna – szárnyakat növesztett számodra.
Tehát: repülj!