Symbolon ( Nagy Árkánum lapjai )

1-13

A DAC (Jelölés: Rák/Kos, Hold/Mars)
Összegzés: romboló gyermek, harag, Rontó Pál, düh, anya iránti gyűlölet, a nőiesség elutasítása

A kártya értelmezése
Ha a HARCOS szövetségre lép a bennünk élő GYERMEKKEL, elég kellemetlen keveréket hoznak létre. Kaotikus energiáik miatt egyik sem rendelkezik önkontrollal, és az érések tűzijátékát hozzák létre. Minden ember magában hordoz egy kis GYERMEKET, van, akinél ez a gyermek merev és megátalkodott, másoknál egyszerűen elszökik vagy éppen meghal, de az itt bemutatott gyermek dühös – igazán dühös! A bosszú gondolata táplálja, dacosan, ökölbe szorított kézzel ül a lélek belsejében, és arra vár, hogy valaki közelítsen hozzá, és ő végre jól behúzhasson egyet. Valamit tönkre akar tenni, valakit meg akar sérteni, bosszút akar állni, mert (azt hiszi) nagy igazságtalanság történt vele, és az egész világ összeesküdött ellene.
Minden ember vétkes a fájdalmában, senki sem szereti őt, és ezért mindenkinek „meg kell bűnhődnie”. Kedvenc tevékenysége a rombolás. Csészéket, tányérokat, bútorokat, hangulatokat, kapcsolatokat rombol – röviden: egy kis zsarnok. Ez a GYERMEK közvetlenül is megnyilvánulhat, ha egy mostani érzelmi szituáció nagyjából megfelel egy gyermekkori eseménynek. Akkor hirtelen irracionálisan, egészen ösztönösen reagál, röviden: hirtelen visszaváltozik azzá a GYERMEKKÉ, aki egykor volt.
Ez a zsarnoki lény ma is, mint régen nagyon sok bosszúságot okoz, így általában elnyomjuk és elfojtjuk. A szülők megbüntették (ami még mérgesebbé tette), és a többi okos felnőtt szemszögéből sem kívánatosak ezek az ellenőrizetlen érzelmi kitörések. Ezért minden megtesz, hogy a GYERMEKET (az érzést) a tudatalatti mélyébe visszataszítsa. Ezután ott él, és ott garázdálkodik, csúnya hascsikarást, rosszullétet és fejfájást okozva. Egyik kedvenc játéka még ma is működik: „addig tartom vissza a lélegzetemet, amíg meg nem halok… és majd meglátjátok, mi lesz ebből!” Németországban nagyon közkedvelt a következő, mondóka, amely egy játékhoz tartozik: „Kicsi Jancsi – (akit talán a magyar Rontó Pálhoz hasonlíthatnánk leginkább) – elindult egyedül a nagyvilágba, és a mamája megszámlálhatatlan könnyet hullatott utána”. Jancsi azt akarja, hogy a mamája bánatos legyen nélküle, és visszahívja őt. Akkor azután dacos dühében, kárörömmel telve elbújik – és soha, de soha többé nem tér vissza. Jobban mondva egészen addig, amíg az anya (vagy a partner, vagy az, aki az életben még visszavárja) egyre dühösebben nem hívja, és végül elveszíti a türelmét. Akkor azután a világ újra „rendben” van, mert anya (vagy a partner) újra dühös és igazságtalan, és a GYERMEKNEK újra oka lehet rá, hogy mérges legyen, és dühösen tovább tombolhasson.
Az egyetlen, ami valóban segíthet ezen a „nehezen kezelhető GYERMEKEN”, az az, ha hagyjuk, hogy kitombolja magát, és megpróbáljuk addig kibírni. Nagyon nehéz kibékülni vele, mert a rombolás és a tombolás hozzátartozik alaptermészetéhez, és sohasem lesz szelíd, csendes gyermek. De még ennek a bennünk élő GYERMEKNEK is joga van ahhoz, hogy szeressék.

A kártya értelmezése
Egy kisfiú mérgesen, ökölbe szorított kezekkel szalad világgá anyukájától. Dühtől felhevült arca vörös ingével versenyezve piroslik. A széttört játék az úton fekszik – persze nem is véletlenül tört el.
A hangulat vészjósló, zivatarfelhők közelednek. A GYERMEK olyan nagy „szelet kavar”, hogy az ott maradó anya kendőit és ruháját összevissza fújja.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
„Fáj a hasad” (akár átvitt érelemben), mert egy dühöngő kis GYERMEK tombol benned, ökleivel lelked legbelsejében dobol, és ki akar jönni. Az egész világot „gonosznak” tartod, és úgy tűnik, összeesküdtek ellened. Fogadd el, hogy ebben a pillanatban kis GYERMEK vagy, az észtől és a felnőtt világtól messzire eltávolodtál. Azok az érzések, amelyeket ebben a pillanatban érzel, gyermekkorod lelkiállapotaira való visszaemlékezések. Azt akarják, hogy meghallgasd őket, vagyis ki akarnak szabadulni.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Évek vagy évtizedek óta visszafojtott düh akar most kitörni belőled. Fájdalommal kell most legbelső érzéseidet megszülnöd. Energiáid csak akkor áramolhatnak benned újra ha a felgyülemlett mérget kiengeded és kiéled. Keress valamilyen (esetleg terápiás) módszert, amelynek segítségével dühödet akadálytalanul kiélheted anélkül, hogy ártanál vele valakinek.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Csak ha elég ideig voltál GYERMEK, és minden dacos, dühös és mérges indulatot kiéltél magadból, akkor köthetsz békét ezzel a kis „kínzószellemmel”. Karjaidba fogod venni és ellenállása egy napon – ahogyan a kisgyermekeknél ez lenni szokott – mély sóhajjal és „édes fáradtsággal” fog elenyészni.