Symbolon ( Nagy Árkánum lapjai )

2-14

ÉVA KÉT ARCA (Jelölés: Rák/Bika, Hold/Vénusz)
Összegzés: a szerepek konfliktusa, az érzések ambivalenciája, két lélek egy testben, feleség és szerető

A kártya értelmezése
Az ember belsejében két nagy archetipikus női lény él: a Bika-Vénusz a vonzalom, a szépség és a csodálat értékeinek elismerését követeli meg, míg a Hold, az Anya a gondoskodó és védettséget nyújtó szerepek teljesítésre törekszik. Kártyánkon most ez a két szerepszemélyiség találkozik, nekem pedig el kell döntenem, hogy melyiket engedjem érvényesülni. Az anyai-nőies feladataimmal törődjek, vagy érzéki-vonzó jellemvonásaimmal? Úgy viszonyuljak a világhoz, mint egy anya (és gondoskodjak róla), vagy mint egy szerető (és csábítsam el)? A felelet erre a kérdésre a következőképpen hangzik: nincsen felelet! A kérdező éppen egy dilemmában szorult, és minden túl gyors, az egyik oldalt előnyben részesítő döntés a másik oldal elveszítésébe kerül. Banálisan egy nő esetében a kérdés így hangozhat: ma este a gyermekemmel maradjak (vagy a barátommal, aki tudat alatt az anyának tekint), vagy elmenjek a diszkóba? Vagy egy férfi esetében (hasonló módon): a családommal maradjak, vagy a szeretőmmel szórakozni menjek? Minden egyoldalú válasz kellemetlen érzést okoz, mert a csalódás (és ego-sérelem) vagy a rossz lelkiismeret bűntudata közül kell választanom.
A jelenség mélyén az a probléma húzódik meg, hogy azt hiszem, nőiességemnek alig van értéke, illetve női identitásomban erősen kételkedem. Vagyis azzal, ami éppen vagyok (férfiként: amim van), nem érzem azonosnak magam. A pillanatnyi állapotom nem nyújt számomra elegendő kielégülést és önértékelést. Általában ez ugyanaz a belső konfliktus, amely a nőket röviddel a gyermek megszületés után a munkájukba visszakényszeríti, vagy a férfiakat, miután feleségük anya lett, szeretőjük karjaiba űzi. Egyik esetben sem akarnak érzéseik mélyébe betekinti, inkább szabadulni akarnak az érzelmektől való függőségtől. Az ember lelkében éppen most tomboló érzés tulajdonképpen nem más, mint a régi mitikus vita Zeusz felesége, Héra és szeretője, Szemele között.

A kártya értelmezése

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Egy döntés előtt állsz, és nem tudod meghozni. Mindkét út áldozattal járna, és számodra túl nagy ez az áldozat. Így pedig szíved megosztott, és most ez a probléma. Két lélek lakik bensőd női oldalán: szerető vagy anya akarsz lenni (vagy férfiként: szeretőt vagy anyát akarsz)? Ne hidd, hogy a döntés segítene elvágni a gordiuszi csomót. Minden döntés csak elfojtaná a problémát. A kártya csak azt követeli tőled, hogy ismerd meg szíved megosztottságát, semmi mást!

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Arra van szükséged, hogy utadon mindkét szerepszemélyiséggel azonosítsd magad, ezt mindketten meg is követelik. Nem nagyon kedvelik egymást. Tulajdonképpen a te kegyeidért vetélkednek. Mindketten azt mondják: „Válassz engem!” – és így megtanulod, hogy alapvetően egyikkel sem bocsátkozhatsz mélyebb kapcsolatba.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Végül belátod, mindkét szerepnek megvan a helye a lelkedben, mindkettőnek megvan a saját ideje, és mindkettő nagyon közel áll hozzád – csak egymáshoz nem állnak közel! Elfogadod az egymáshoz viszonyított távolságukat.