Symbolon ( Nagy Árkánum lapjai )

3-15

A KIBESZÉLÉS (Jelölés: Rák/Ikrek, Hold/Merkúr)
Összegzés: érzések kimondása, a beszélgetés terápiája (pszichoanalízis), érzésekkel kapcsolatba kerülni az ész és az érzelem kapcsolata

A kártya értelmezése
E két szerepszemélyiség összekapcsolódása könnyen érthetővé válik: a Hold, mint az érzésvilág és a Merkúr, amely a felszínen a kommunikációt tartja kézben, egyetlen szerepszemélyiséggé egyesül, amely azután szeretné megosztani az érzéseit. Ki szeretné őket szabadítani a lélek fogságából elnyomásuk megszüntetésére törekszik, és szeretné összehasonlítani azokat mások érzéseivel, beszélni akar róluk. „Mondd ki!” (néha: „Mondd ki végre!”) – így hangzik ennek a belső szerepszemélyiségnek a jelszava.
Mindannyian tudjuk, mennyire megkönnyebbülünk, ha kibeszélhetjük végre azt, ami lelkünket nyomja. Egy egész iparág él ebből, minden, a beszélgetés módszerét alkalmazó terapeuta és pszichoanalitikus ezt a szerepszemélyiséget hordozza magában. A pszichoanalízist a kezdetek kezdetén „talking cure”-nak, a „beszélgetés kúrájának” nevezték.
A kártya tehát arra szeretne emlékeztetni, hogy valaminek a lélek érzésvilágából (a Rákból) a felszínre (Ikrek), tehát a külvilágban kell jutnia.
Ennek a problémának két oldala van, és annak, aki ezt a kártyát húzza, gondosan meg kell határoznia, hogy a két oldal közül nála éppen melyikről van szó:
A) A kártya arra akar utalni, hogy valamit, amit már régen tisztáztam a bensőmben, végre a külvilágnak is tudomására kellene hoznom, mégpedig azok számára, akiket érint. Akkor ezt mondja: „Most már ne nyeld le, hanem mondd ki végre, hogy érzed magad. Közöld végre jó vagy rossz érzéseidet!” Így például a nőknek nagy problémái vannak azzal, hogy elmondják negatív érzéseiket, míg a férfiaknak nehezükre esik a pozitív érzések közlése. Arra a jól ismert jelenségre, hogy a férfi csak ritkán tudja elmondani partnerének, hogy szereti, ugyanúgy vonatkozik ez a kártya, mint arra a tényre, hogy partnere alig tudja elmondani, mennyire fáj neki, hogy sohasem beszél erről.
B) De az ezzel ellentétes szimptóma is előfordul: van, aki mindig csak beszél érzéseiről – de nem érzi át azokat! Itt a kártya arra akar figyelmeztetni, hogy arra használjuk a beszédet, hogy érzéseinktől távol tartsuk magunkat. Mielőtt igazán átéreznénk valamit, a beszéd által elűztük azt. Így tehát az érzések kibeszélése az azok elleni védekezés is lehet. Itt az lenne a kívánatos, hogy az illető ne mindig csak beszéljen érzéseiről, hanem azokat át is érezze és ki is mutassa
A kártya segíteni akar abban, hogy egy olyan kapcsolat jöhessen létre, amikor mindkét testrész – a fej és a has – egymással összefüggésben kapják meg jogaikat. A has a beszéd (és a gesztusok) által kifejezheti magát, és a fej kapcsolatba lép a has érzelmeivel – anélkül, hogy szükségtelenül szétbeszélné azokat.

A kártya értelmezése
A képen egy nő látható, aki a karját védekezőleg a feje előtt tartja, mert érzéseit megsebezték. Mellette Merkúr áll, az istenek küldötte, aki arra akarja rábírni, hogy sértettségét vagy egyéb érzelmeit közölje. „Beszélj hozzám” mondja, „és rögtön csak fele olyan rossz lesz. Ne tartsd vissza, mondd el.” A Hold kicsiny karéja azt fejezi ki, hogy az érzések már régen eltűntek a felszínről, így tehát a lélek belsejében nyomasztanak.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Inkább a felszínen akarsz maradni, és érzéseidről nem akarsz tudni. Mindent megpróbálsz azért, hogy ne kelljen észrevenned őket, vagy, hogy ne kelljen róluk beszélni.
Eközben pedig már régen tudod, mi az, amiről beszélni kellene. De vagy elbeszélsz mellette, körüljárod, mint a forró kását, fecsegsz róla (anélkül, hogy érzelmileg érintene), vagy szándékosan elhallgatod. Mindenesetre tudnod kell, hogy a ki nem mondott érzések ólomként nyomják a gyomrot.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Ideje, hogy kibeszéld, mi az, ami foglalkoztat, mi az, ami történik benned. Enélkül nem tudsz továbbhaladni – csak visszafelé. Utadon egyszer abba az irányba kell fordulnod, amit most visszatartasz. El fog jönni az érzelmek ideje. Keress magadnak egy pszichológust vagy egy bizalmast, ha nincs senkid, aki meghallgasson.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
A fejet és a hasat összekötötted. Sem az érzéseid által nem hagyod magad terrorizálni (vagy nem terrorizálsz másokat), sem pedig nem hallgatod el őket. Ki tudod fejezni, amit érzel. De nem tulajdonítasz túl nagy jelentőséget nekik.