Symbolon ( Nagy Árkánum lapjai )

6-17

A TÖRŐDÉS (Jelölés: Rák/Szűz, Hold/Merkúr)
Összegzés: együttérzés, oltalom, gondoskodás, aggodalom, gondot okozó gyermek, segítési szindróma

A kártya értelmezése
A kártya azt üzeni, hogy van egy személy az életünkben, aki gyengébb nálunk. Felhívja figyelmünket arra, milyen fontos a kicsinyünkről való gondoskodás, hogy megóvjuk minden bajtól, hogy törődjünk vele, mert így lesz képes ez a gyenge lény az élet veszélyeivel szembenézni. Mivel kártyáink sohasem csak a külső világot akarják ábrázolni, így ez a kép arról is szól, hogy a benned élő GYERMEK nagy bajban van. Tehát gondoskodj róla!
A „segítési szindróma” azt jeleni, hogy nem tudunk különbséget tenni a külső és belső világ, a külvilágban élő valós, gyenge személy és a saját belső gyengeségünk között. Vannak olyan emberek, akik azért foglalkoznak a segítségre szorulókkal, hogy ne kelljen saját magukon segíteniük.
Tulajdonképpen a következőre figyelmeztet a kártya: ismerd be, hogy bensődben egy gondot okozó gyermek él, és fordulj felé. Ez a GYERMEK fél, keres valakit a külvilágban, aki félelmeit együtt érzően megérti, és aki törődik vele. Ha ez nem történik meg, akkor keresek a külvilágban valakit, aki nálam is gyengébb, és akihez segítségért fordulatok azáltal, hogy segítek rajta. Ez enyhítheti saját fájdalmamat. Természetesen e mögött egy cserekereskedelem húzódik meg (és néha zsarolás is): ha én törődöm vele, akkor a másik legyen hálás, és gondoskodjon rólam. Ez a (tudattalan) terv szinte mindig félresikerül, mert ha a másik már jól van, általában otthagy engem, és nem gondol arra, hogy a törődésemet visszafizesse.
Tehát ne keress a külvilágban segítségre szorulókat, hanem a külvilágot tekintsd szimbólumnak, amelynek segítségével a benned élő GYERMEK sajátos gondjainak nyomára bukkanhatsz. Ez a benső GYERMEK meg van ijedve, már nem tud játszani, szomorú, tehát szüksége van rád, hogy elmesélje neked bánatát és félelmeit.
Nagy szükség van feltáró munkádra és vigasztaló képességedre. Most meg kell tanulnod, hogyan lehet saját magadat megvigasztalni.
Minden vigasz, amit a külvilág felé nyújtasz, csak távolról érinti saját problémádat.

A kártya értelmezése
A kép egy nőt ábrázol, aki kedvesen hajol gyermeke fölé. A gyermeknek egy könnycsepp van az arcán, szomorú, és úgy érzi, a nő még nem fogadta el gyermekének. Ezért elfordul tőle. Arra vár, hogy az anya intenzívebben törődjön vele, mint eddig. A nő még nem bizonyíthatta be a gyermeknek, hogy mennyire szereti. Meg kell még tehát győznie erről.

A kártya jelentése a kirakási rendszerben

a) (egyedüli vagy első kártyaként): A probléma
Eddig nem akartad észrevenni, hogy van valaki, akinek szüksége van a gondoskodásodra és együttérzésedre. Aki a külvilágban arra vár, hogy törődj vele, természetesen csak a bensődben élő GYERMEK tükre, aki felé oda kellene fordulnod. Amikor csak a külvilág felé fordulsz, saját segítségre szoruló részedet szorítod háttérbe.

b) (következő kártyaként): Út a problémán keresztül
Törődj, gondoskodj saját érzelmi életedről. Ne hagyd, hogy elvonjanak e feladattól mások érzelmi problémái, mert most saját érzelmeid fontosabbak.
A benned élő GYERMEK sír, és arra vár, hogy odafordulj hozzá.

c) (utolsó kártyaként): Eredmény
Az anya-gyermek kapcsolatot helyreállítottad a lelkedben. Már nincsen annyi félelmed, már nem érzed magad olyan tehetetlennek és kiszolgáltatottnak, mert megtanultad, hogyan törődj saját magaddal.